Aksiyon Reklam

Şenliğin Turşuları Hazır

blank
Redaktor tarafından
22 Ağustos, 2012 15:40 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Tıklanma Sayısı: 1
Yorum Sayısı: 0
Reklam

Çıtır çıtır adıyla ve tadıyla ün yapan Çubuk turşusu, 13-16 Eylül arasında yapılacak. Özellikle yörenin iklim yapısına uygun yetiştirilen sert salatalık ile yapılan turşular, lezzeti ile sofraların vazgeçilmezi olurken, 2005 yılında başlatılan Çubuk Turşu ve Kültür Festivali ile Çubuk turşusunun tanıtımı yapılıyor.

Turşunun yapımından önce, salatalıklar hasat ediliyor. Hasat için Çubuk'a gelen mevsimlik işçiler, günün ilk ışıklarıyla birlikte gittikleri tarlada gün batımına kadar çalışıyorlar.

Tarladan kamyonetlerle turşu kurma atölyelerine götürülen salatalıklar, ilk olarak ölçümleme makineleri ile numaralara ayrılıyor. Büyüklüklerine göre ayrı ayrı tartılan salatalıklar, kimi işletmelerde geleneksel yöntemlerle kimi işletmeler de ise makinelerle iğneleniyor.

Daha iyi su almaları ve olgunlaşmaları için iğnelenen salatalıklar, yıkanıyor ve ardından da teneke veya büyük fıçılara doldurularak içerisine sarımsak, sirke, limontuzu, dereotu, defneyaprağı, karabiber ve su konularak turşu haline getiriliyor.

Atölye çalışanlarından Ümmühan Balbaşı, yaptığı açıklamada, turşu yapımını şöyle anlattı: "Salatalıkların konulduğu tenekeye önce sarımsağını koyarız, daha sonra sonra dereotunu, karabiberini, acı biberini, tuzunu, sirkesini ekleriz. En sonuna da sevgimizi katarız. Bunun için Çubuk turşuları çok güzel olur."

Yaklaşık 40-45 günlük olgunlaşma evresi geçiren turşular, bu evreden sonra sofralardaki yerini alıyor.

Üretici Rekolteden Memnun

Bu yıl rekoltenin çok güzel olduğunu ifade eden Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, "Bu yıl mahsul çok güzel. Allah köylüye zeval vermesin. Köylümüz çok çalışıyor, havalar da çok sıcak gidiyor bu nedenle de verim çok iyi" dedi.

Turşuların 13-16 Eylül tarihlerinde düzenlenecek festival için yapılmaya başlandığını dile getiren Benli, "Bu sene kalite biraz daha iyi, yani ürün verimi iyi ve kaliteli. Bundan dolayı bu sene satışlarda biraz daha artış bekliyoruz" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Reklam Alanı (İçerik Sonrası) Bu alana reklam ver

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Redaktör Medya Haber

blank
Redaktor tarafından
12 Kasım, 2025 13:21 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Tıklanma Sayısı: 4
Yorum Sayısı: 0
Reklam

Redaktör Medya Haber

Bizi sosyal medyadan takip edin
Reklam Alanı (İçerik Sonrası) Bu alana reklam ver

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.