DOLAR
Alış:
Satış:
EURO
Alış:
Satış:
GBP
Alış:
Satış:
Redaktör ile hatasız olarak kontrolü elinize alacaksınız
Yurtdışı ve yurt dışınca birçok dil kullanılarak yazılmış olan bir metin üzerinde gerekli düzeltmeleri yapan ve yazıyı yayıma hazır hale getiren kişilere redaktör denilmektedir.
Redaktör Ne İş Yapar? Redaktör Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? Redaktör Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Redaktör Olmak İçin Hangi Eğitimlerin Alınması Gerekmektedir? Redaksiyon Nedir? Redaksiyon Nasıl Yapılır? Sonuç: Kitap Redaktörü Nedir? Redaktörlük Nasıl Yapılır? Redaktör Ne İş Yapar? Sorularının cevabını aşağıda açıklamaya çalıştık.
Yazılmış olan bir metin üzerinde gerekli düzeltmeleri yapan ve yazıyı yayıma hazır hale getiren kişilere redaktör denilmektedir.
Redaktör, tercüme edilmiş metni özgün metin ile karşılaştırarak eksiksiz ve doğru bir şekilde tercüme edilip edilmediğini kontrol eder. Akademik metinlerde, tercüme edilen metinler, özel tercüme metinleri ya da haber metinleri gibi farklı durumlarda redaktöre ihtiyaç duyulmaktadır. Redaktör, incelediği metinlerde dil bilgisi hataları olup olmadığını veya anlam ve konu bütünlüğünün sağlanıp sağlanamadığını kontrol etmektedir.
Redaktörler, incelediği metnin konusuna tam olarak hakim olmalıdır. Ayrıca redaktörlerin dil bilgisi konusunda bilgi birikimin son derece güçlü olması gerekmektedir. Özellikle tercüme metinleri alanında çalışan redaktörlerin tercüme edilen metinin dili ve tercüme edilecek hedef dil olmak üzere her iki dil konusunda da bilgili olması gerekmektedir.
Bunun nedeni ise metnin son halinin orijinalinden kopmadan tercüme edilip edilmediğinin kontrol edilmesidir. Editör ve redaktör arasındaki fark ise editör tercüme aşamasında gidişatı kontrol eder ve düzenleme yapar ancak redaktör metni yayıma ve basıma hazır hale getirir.
Redaksiyon Nasıl Yapılır?
Redaktör olarak görev almak için Türkçe dil yapısını iyi bilmek ve gerekli eğitimleri başarıyla tamamlamış olmak gerekir. Metnin dil bilgisi ve imla kuralarına uygun olup olmadığının kontrol edilmesi aynı zamanda metin içerisinde bütünlüğü ve anlamı bozan cümlelerin tespit edilmesi ve gerekli düzeltmelerin yapılması, redaksiyon nedir sorusunun tam karşılığı olmaktadır. Tercüme edilen metinlerin doğru ve eksiksiz bir şekilde tercüme edilerek müşteriye sunulması için redaksiyon hizmetine tercüme metinlerde de çok sık olarak ihtiyaç duyulmaktadır.
Redaksiyon işleminin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için metnin tercüme edilmiş ilk halinin iyi tercüme edilmiş olması gerekmektedir. Aksi halde redaktörün çalışacağı ve düzelteceği alan çok geniş olmaktadır. Tercüme metinler üzerinde yapılan redaksiyon hizmetinde yalnızda imla ve dil bilgisi kurallarına bakılmamaktadır. Buna ek olarak tercüme metnin anlam ve konu bütünlüğü kontrol edilir eğer sorun varsa giderilir. Tercüme edilmiş metne redaksiyon yapmak metne akıcılık da kazandırılmaktadır.
Tercüme Metinlerde Redaksiyon İşleminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Tercüme edilen metinler için teslim edilmeden ya da basıma gitmeden önce redaksiyon işleminin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Metni tercüme eden kişinin üslubunu bozmadan orijinal metne sadık kalınarak düzeltme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Tercüme edilen asıl metinde verilmek istenen anlam ve konu bütünlüğünden şaşılması da dikkat edilmesi gereken bir diğer husustur. Tercüme edilen metindeki özel isimlerin ve tarihlerin kaynaklarla uyumlu olup olmadığına önem verilmelidir.
Redaksiyon sürecine özen gösterilerek tercüme edilen dil ile orijinal metinde anlatılmak istenen konu arasındaki tercüme doğru olmalıdır. Bu sebeple redaksiyon işlemini yapan redaktörün alanında uzman ve deneyimli olması gerekmektedir. Redaksiyon işleminin yorgun bir beyinle değil zinde olarak yapılması çok önemlidir. Çünkü kaliteli redaksiyon kaliteli içerik demektedir.
SKY Tercüme olarak sahip olduğumuz uzman ve deneyimli ekip ile kaliteli, zamanında ve güvenilir redaksiyon hizmeti vermekteyiz.
Redaktör yazılı bir metin ya da belgeyi dilin anlam yapısına uygun olarak inceleyen kişiye verilen addır. Bu kişilerin yaptığı işlemler sayesinde yazılı metinler çok daha net, akıcı ve ilgi çekici bir şekilde okunabilir.
İçindekiler
Redaktör olarak görev alan kişi birçok farklı iş alanında çalışabiliyor. Farklı iş alanlarında çalıştığı için pek çok kişi redaktörlük yapabiliyor. Redaktörlük yapan bireyler metinlerdeki yazım hatalarını ortadan kaldırır. Ancak tek görev alanı bu değildir. Yazılı belgede ifade bozukluğuna neden olan kelime ya da cümlelerin belirlenip düzeltilmesi de redaktörlerin görev alanıdır.
Redaktör olarak görev yapan birey metnin dil kurallarına uygun olarak yazılıp yazılmadığını da göz önünde bulundurur. Metnin dil kurallarına uygun olmayan bir durumla karşılaşılması halinde yazarla iletişime geçip durumu bildirir. Bu sayede yazılı metin okuyucularla buluşturulmadan önce nitelikli hale getiriliyor. Nitelikli hale getirilen metin okuyucuların beğenisini kazanmakta zorlanmıyor.
Redaktör Ne İş Yapar?
Redaktör Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Redaktörlük son dönemin en çok merak edilen meslek dallarından birisidir. Öyle ki Redaktör ne iş yapar sorusu özellikle gençler tarafından cevap aranan popüler sorular arasına girmeyi başarabilmiştir.
Redaktör olarak görev almak isteyen bireyler bu alanda birçok görev ve sorumluluğun olduğunu bilmelidir. Bu alanda çalışan bireylerin en önemli görevi yazılı metindeki noktalama hatalarını doğru bir şekilde düzeltmektir. Bununla beraber metindeki ifade bozukluklarını yazara bildirmek de redaktörlerin görev alanı içerisindedir.
Redaktör olarak görev alan bireyler dilin cümle yapısını iyi bilmelidir. Çünkü bu bireyler cümle yapısına uygun olmayan kelimeleri cümleden çıkartmalıdır. Uygun olmayan kelimelerin çıkartılması ile yazılı kaynak çok daha okunur hale gelir.
Redaktör Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
İmla düzeltme işlemlerine olan ihtiyaç günümüzde oldukça fazladır. Bu da redaktörlük yapan bireylere ihtiyaç duyulması anlamına geliyor. Ancak bu alanda görev alabilmek için üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekiyor. Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe Öğretmenliği gibi alanlardan mezun olan bireyler redaktörlük yapabiliyor.
Basın yayın alanında eğitim gören kişiler de redaktörlük alanında çalışabiliyor. Bu sayede redaktörlük alanında çalışmak isteyen kişiler birçok farklı alandan seçilebiliyor. Ancak basın yayın alanında eğitim gören kişilerin noktalama işaretlerine ve imla bilgisine hakim olması çok önemlidir. Çünkü bu mesleğin özü noktalama işaretleri ve imla bilgisidir. Bu alana gereken özeni göstermeyen bireyler meslekte başarılı olma şansını yitirir.
Redaktör Olmak İçin Hangi Eğitimlerin Alınması Gerekmektedir?
Redaktör olarak görev almak isteyen bireyler birçok farklı eğitimden geçmiş olmalıdır. Bu eğitimlerden bir veya birkaçına hakim olmayan bireyler redaktörlük yapmakta zorlanacaktır. Bu durum da yazılı metnin doğru ve bütüncül bir şekilde incelenmesine engel olacaktır.
Redaktörlerin alması gereken ilk eğitim genel dil bilim eğitimidir. Bu eğitim sayesinde dilin yapısı daha iyi anlaşılır. Türkiye Türkçesi ve noktalama işaretleri de bu alanda aranan eğitimlerdendir. Türkiye Türkçesi sayesinde geçmişte ve günümüzde kullanılan kelimelerin okunuşu ve yazılışı net bir şekilde öğrenilir.
Redaktör olarak çalışan bireyler Türkçe dil bilgisi ve imla kuralları eğitimini başarıyla tamamlamalıdır. Bu eğitimi başarıyla tamamlamayan bireylerin meslekte başarılı olması düşünülemez.
Redaktör Eğitimi –
Redaksiyon Nedir?
Redaksiyon Fransızca kökenli bir terimdir. Fransızca kökenli olmasının yanında ülkemizde özellikle İngilizce çeviri alanında sıklıkla kullanılır. Redaksiyon terimi yazılı bir metindeki hataları bulup düzeltme yaparak daha iyi hale getirme anlamını taşır. Redaksiyon işlemi sayesinde metin okunur hale getirilir.
Redaksiyon işleminde anlamı bozan terimler ya da doğru kullanılmayan noktalama işaretleri tespit edilir. Tespit işleminin ardından bu hatalar düzeltilip metin dil yapısına göre yeniden düzenlenir. Bu sayede okuyucular herhangi bir noktalama hatası ya da anlatım bozukluğu ile karşılaşmak zorunda kalmaz.
Redaksiyon birçok farklı alanda uygulanabiliyor. Akademik dergi, roman, dergi, makale, hikaye ya da yüksek lisans ve doktora tezleri gibi yazılı kaynaklarda redaksiyon işlemi uygulanabiliyor.
Redaksiyon Nasıl Yapılır?
Redaksiyon işlemi uzun bir süreçtir. Bu işleme başlamadan önce metin genel olarak gözden geçirilmelidir. Bu sayede yazının içeriği hakkında bilgi sahibi olunabilir. Daha sonra metnin sayfaları dikkatli bir şekilde gözden geçirilip yazım yanlışları ve imla hataları tespit edilmelidir.
Yazım yanlışı ve imla hataları tespit edildikten sonra düzeltilmelidir. Bu aşamanın ardından anlatım bozuklukları ve mantık hataları tespit edilmelidir. Anlatım bozukluğu ya da mantık hatası olan cümle tespit edildikten sonra doğru bir şekilde düzeltilmelidir. Bütün bu işlemler uzmanlık olmadan gerçekleştirilemez.
Redaksiyon işleminin konu alanına bağlı olarak redaksiyon ücreti değişiklik gösterir. Bundan dolayı redaksiyon işlemi için ödenecek ücretin standart olması beklenemez.
Sonuç: Redaktör görevleri pek çok birey tarafından araştırılıyor. Bu alanda görev almak isteyen bireyler redaktörlüğün görev alanının çok olduğunu ve bu mesleğin zor bir meslek olduğunu görüyor. Bu anlayış içinde olan bireyler uzman ve profesyonel redaktörlük hizmeti almak istiyor. Bu alanda hizmet almak isteyen kişiler Redaktor.com.tr üzerinden redaktörlük hizmetine sahip olabiliyor.
2013 yılından beri hizmet veren Hedef Tercüme tercümeleri çok hızlı bir şekilde teslim eder. Çok hızlı teslim etmeninin yanında düşük fiyatları sunması Hedef Tercüme’yi sevilen bir işletme haline getirir. Bundan dolayı ulusal ya da uluslararası alanda hizmet veren birçok işletme tercüme hizmeti için Hedef Tercüme’yi tercih ediyor.
Çeviri hizmeti almak ve blog yazılarımızı okumak için Redaktor.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Kitap Redaktörü Nedir?
Okuyucularla buluşturulmamış kitaplardaki imla hataları, yazım yanlışları, anlatım bozukluğu gibi hataların düzeltilmesi kitap redaktörlüğünün görev alanını oluşturur.
Yorumlar
Yorumlar (Yorum Yapılmamış)
Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Benzer Yazılar
-
Tanıtım ve reklam yazınız sizi bir adım öne taşır
-
Güzel ahlak arıyoruz, nerede buluruz?
-
Kırım Kongo Kanamalı Hastalığının müsebbibi Kene
-
Redaktör ile hatasız olarak kontrolü elinize alacaksınız
-
Doğan Haber Ajansı’nın (DHA) yeni adı Demirören Haber Ajansı oldu
-
Aksiyon Reklam | Medya markasını seven firmaların yanında
-
Çubuk Turşusu | Çubuk Turşuları | Çubuk Turşu Sipariş Hattı Açıldı
-
Sondaj Tv | Sondaj Televizyon | Sondaj Kanalı
-
Youtube Kanalı İlahi Dünyası Açıldı
-
Kaçırılmayacak Fırsat
-
OHAL: 12 TV ile 11 Radyo Görüntü ve Ses Yok
-
Fetö’nün 131 Yayın Organı Tarihe Kara Sayfa Olarak Geçti